Чи будуть мати газети сучасний вигляд?

Навал інформації щодня. Вибирай, що хочеш. Читай, що цікавить. Це інтернет. Інтернет який зробив нинішне покоління цифровим.Покоління, яке не уявляє своє життя без соціальних мереж. Воно саме вибирає чим цікавитись або що дивитись і дуже часто просто блокує рекламу, яка виникає десь у куті або просто включається автоматичний фільтр у корі головного мозку на всякі сенсації, бон прі або те, що роблять зірки. Нам важко повірити у багато речей, наприклад: дивно, як наші батьки та діди вірять газетам? Скільки молодих людей передплачують паперові газети хоча б на місяць? Не пригадую багатьох. А скільки молоді підписуються на всілякі новини з різних сайтів? Кожен підписаний мінімум на розсилку новин в «Контакті» і на ще 2-3 сайта. Користувачі самі створюють новини. З якою швидкістю на YouTubeпоявляються нові відео? Напевно, це важко вирахувати. Google мені відповідь на це питання не дав або просто я не вмію шукати. Хоча зараз потрібна інформація сама знаходить шукача. Google реєструє щоденно близько 50 млн. запитів та більше 8 мільярдів веб-сторінок, але це напевно вже застарілі дані. Кожен в мережі може стати автором і може сам вибирати, що цікаво, а що ні. Газети втрачають роль модератора новин, журналісти вже не є ті унікуми, що володіють інформацією, що подають її так, як вважають за потрібно.
Принцип комунікації «один говорить, всі слухають» — вже не діє. Всі хочуть говорити, тобто писати та коментувати все підряд. Блогова система це дозволяє. Або просто сама анононімність: що хочу або що думаю, те пишу. Просто не потрібно паперових носіїв. Треба просто краще тренувати пальці та забути про ручку. Чи це так? Чи дійсно ЗМІ втрачають свої позиції? Чи настане той 20… рік коли не буде паперових газет? Адже сучасна молодь читає занадто мало газет.
Джерело ілюстрації: blogs.dallasobserver.com

29 коментарів

Іванка Шкромида
У всякому випадку унтернет достурний далеко не всім людям. А газета завжди залишатиметься газетою. ЇЇ розкладатимуть перед собою старенькі дідусь, одночасно одним оком підглядаючи за футболом по телевізору.
Щодо молоді, то тут також не все так категорично. Мені, наприклад, набагато приємніше купити газету і таким чином дізнатись для себе щось новеньке, аніж псувати зір, втуплюючись в інтернет-сторінки.
Газети — це вагома складова засобів комунікації. Вони повинні жити.
Іванка Шкромида
вибачте,
*інтернет
*дідусі
коментар було видалено
Святослав Вишинський
Тема підіймалась кількаразово в різних місцях Інтернету. Газети, слід вважати, не зникнуть, але стануть більш елітним та аналітичним джерелом інформації. Інтернет — джерело фактів, котрі не отримують достатньої інтерпретації і не покликані на неї в межах самої Мережі.
Дарина Саїнчук
Сучасні газети підтримуються рекламодавцями, але якщо їм стане невигідно розміщувати рекламу? Якщо просто вигідніше створити власний сайт, або славнозвісна джинса вже не буде актуальною, що тоді? Які нові засоби підтримки газет? На одних передплатниках довго не проїснуєш.
Святослав Вишинський
Реклама в елітних виданнях, котрі читають обрані верстви населення, матиме місце завжди. Окупність може підійматись за рахунок суттєвого збільшення вартості примірників і за рахунок меценатської підтримки. Більшість газет, як і телеканалів в Україні — збиткові або майже неприбуткові та підтримуються спонсорами, зацікавленими в інформаційному впливі. Однак усе це також означає і кардинальне зменшення числа друкованих видань.
Галина Єреміца
До речі, в Чернівцях з'явилася нова газета «Буковинська правда».Вона вже є у продажу.
Дарина Саїнчук
Тобто це буде такий собі закритий клуб «за інтересами» і воно втратить масовість. І тоді це вже не ЗМІ (засоби МАСОВОЇ інформації).
Святослав Вишинський
Аналітика ніколи не буває масовою. Масові тільки факти.
Дарина Саїнчук
Мені більше імпонує думка Андрія Мирошниченко у книзі «КОГДА УМРУТ ГАЗЕТЫ», яка вийшла у друці у лютому. Дійсно важко з ним не погодитись. Покоління, яке виросло на паперових носіях не так вже довго буде існувати, якщо проектуватись на майбутне. www.kazhdy.ru/andrey_miroshnichenko/kogda_umrut/
Михайло Шморгун
Запитання до авторки ____-----
А ви що, дійсно будете сумувати за сьогоднішніми газетами?

( Як тут не згадати Ніцше — падаючого підтолкни...)
Дарина Саїнчук
Тут мається на увазі не сум за минулим чи якийсь страх перед майбутнім. Газети мають модифікуватись та йти в ногу з часом. Шукати інші формати, щоб зацікавити аудиторію та знаходити інші засоби для існування, крім вищезгаданих.
Михайло Шморгун
Газета ру — новий формат, де є редакція, штат, працюють за старим друкованим принципом, але не виходять на бумазі, а працюють виключно на інтернет аудиторію.
Зараз в США є онлайн «газети», що складаються з найпопулярніших блогів. Головна задача тут — уміла модерація, події описуються миттєво, читають такі «мегезіни» грубі тисячі американців, скоро такий формат прийде і в Рунет (а може й в УКРнет раніше (про це Мустафа Наєм розповідав) )…
Тетяна Костишин
Шо таке «сучасний вигляд» для газети?

Дарина Саїнчук
Це дуже риторичне питання.
По-перше — це паперовий носій, по-друге — це нав'язування журналістами власних міркувань та аналізів з різних питань соціуму, тобто таке собі панування журналістів, маніпулювання інформацією та джерелами. По-третє — сучасні газети фінансуються за допомогою реклами та джинси, це скривлює канали подання інформації.
Тетяна Костишин
За пару років усі паперові носії, мабуть, то станеться до того як ми вийдем на пенсію, стануть предметом розкоші, ібо ліси вирубуються цілеспрямовано й чітко, глобалізація наступає на пятки здорового глузду і ключовим моментом тут стане винайдення альтернативи туалетного паперу…
Всі ЗМІ живуть з подачі тьотів і дядів, котрим вигідно скоректувати суспільну думку собі на користь і носій тут немає значення.

В будь-якій сфері є авторитети і той шалений потік інформації, що зараз нагадує каналізаційні помиї і просочується в усі сфери комунікацій, цього не поміняють. Говорити можуть всі, слухати будуть не кожного.
Дарина Саїнчук
У мене — це не аполікаліпстичний прогноз про зникнення газет.
Не всі газети пишуть один бруд, але дійсно газети стали сильно залежними від сильних світу цього.
Віра Перун
на мою думку, місту зручніше отримувати інформацію он-лайн в неті. проте село до цього перейде не швидко, враховуючи те, що нині сільске населення поставили на межу виживання. єдиний зарібок тут — пенсіонер в хаті або заробітчанин. немає елементарного — газу, часто пропадає світло. люди виживають тим, що гріються дровами (якщо поруч є хоч якась лісосмуга або ж возять за пляшку чи якийсь бартер кіньми). це я кажу про Тернопільщину. правда, це не про всі без винятку села. в перелік не входять населені пункти біля райцентрів. а так — страшно робиться…
Дарина Саїнчук
Я з Вами згідна. Села живуть своїм життям, далеким від цифрових технологій. Це дійсно потрібно враховувати. Місто і село знаходяться у різних площинах.
Віра Перун
тому людині, коли вона зайнята добуванням хліба, байдуже до нету. нині починають відмовлятися від газет, до яких звикли, бо хочуть заощадити натомість гроші на хліб чи ліки. а як зацікавити і дати засоби для виходу в інтернет… комп коштує чимало (як для селянина) плюс підключення й щомісячна абонплата… не знаю, чи захоче в найближчому майбутньому сільське населення взагалі цікавитися чимось іншим, що робиться поза селом...(
Дарина Саїнчук
Живучи у місті врачаєш зв'язок з тим, що діється у селі. Сама родом з села. І дійсно будучи там себе відчуваю не від світу цього. Мої проблеми і проблеми, що є там, неспівставні.
Тетяна Костишин
Якось непомітним тихим кроком від газет і їх трагічно-сумбурної долі, дискусія перейшла до села, а про село можна говорити довго, важко і безкінечно. Можу тільки зауважити, що сільські жителі, які себе поважають, завжди знаходили можливість бути в курсі.

Проте, важко віриться, що село, як таке, буде мати значний вплив на розвиток і еволюцію ЗМІ, воно — це швидше універсальний споживач того, що йому згодує більш продвинута братія.
Дарина Саїнчук
Просто в Україні величезний розрив між селом і містом. Учора супроводжувала цілий день 3 французьких пенсінерів, які приїхали в Чернівці з гуманітарною місією. Вони живуть у французькому селі. Але рівень їхнього села з бесейном та їхшими прибанбасами навіть важко з Чернівцями порівняти.
Надія Григоренко
Можу сказати тільки те, що кафедральна газета кафедри маркетингу ЧНУ «Маркетинг Мікс» скоро може втратити взагалі будь-якй вигляд не те що не набуде сучасного.
Якщо студенти і надалі будуть такими ж пасивними… з-під палки плідно не попрацюєш, хай навіть цією палкою махає Буднікевич.
А ініціаторів нема. Ну, крім мене. Але цензура (і не тільки) відбиває мені бажання працювати.
Святослав Вишинський
З цензурою слід або боротись, або протиставляти їй незалежні варіанти інформування, що означає не лише конфронтацію з керівництвом, але й роботу в капітальний «мінус». Ціна свободи ніколи не була низькою.
Надія Григоренко
О, це точно!
З універу мене, звичайно, не виженуть, але маніпулювати можуть…
Дарина Саїнчук
У даному випадку краще не ризикувати. Думаю диплом спеціаліста не скрасить твоє життя.
Лілія Шутяк
Це типова ситуація для нашого студентва. Їх мало чим можна зацікавити і стимулювати до роботи, окрім «палки». Ентузіастів дуже мало. Якщо мені, до прикладу, в молоді роки було за щастя надрукувати статтю бодай у найзадрипанішій газетці, аби лиш засвітитись, то сучасні студенти відразу запитують про розмір гонорару за матеріал…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте